danas je 22.7.2024

Input:

Koje novele donosi Zakon o zemljišnim knjigama

25.1.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Prvi Zakon o zemljišnim knjigama"1" donesen je 1996. godine i višestruko je dopunjavan da bi se 2019. godine donio potpuno novi Zakon o zemljišnim knjigama"2"  s  ciljem implementacija novih informatičkih i tehnoloških rješenja koja bitno utječu na gospodarsku sliku Republike Hrvatske.

Aktualne izmjene i dopune Zakona o zemljišnim knjigama"3", koje su na snazi od 10. studenoga 2022. donose veliku novost kojom se uvodi isključivo elektroničko podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige, i to samo putem javnih bilježnika i odvjetnika koji su obvezni korisnici elektroničke komunikacije sa sudom.

DOSADAŠNJE STANJE U ZAKONU

Od 15. ožujka 2017. godine Zakonom je omogućeno podnošenje prijedloga za upis u zemljišnu knjigu elektroničkim putem, od strane javnih bilježnika i odvjetnika kao ovlaštenih korisnika sustava u primjeni u poslovanju suda. Naknadno je omogućeno elektroničko podnošenje prijedloga za upis i državnim odvjetnicima, a sustav ZIS-a povezan je sa sustavom ePošta i Ministarstva financija, Porezna uprava, čime je omogućeno da se sva rješenja iz ZIS-a dostavljaju elektronički.

Tijekom 2020. godine sustav ZIS-a spojen je sa sustavom eSpisa i sustavom eNotara, čime je omogućena dostava svih odluka drugih sudskih odjela i sudova na provedbu u zemljišnu knjigu elektroničkim putem. Nadalje, razvojem digitalnog elaborata osigurano je podnošenje prijavnih listova za provedbu u zemljišnim knjigama putem sustava ZIS-a. Time se do sada više od polovice prijedloga za upis u zemljišnu knjigu kao i odluka koja se dostavljaju u zemljišnu knjigu na provedbu, dostavljaju se elektroničkim putem.

Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (u daljnjem tekstu: ZIS) uveden je u sve zemljišnoknjižne odjele i katastarske urede, što je bio jedan od ciljeva i zadataka Nacionalnog programa reformi, u okviru mjere: Unaprjeđenje sustava katastra i zemljišnih knjiga.

NOVELE U ZAKONU

Elektroničko vođenje